Monday, 20 August 2018
Traditional Food Plant Knowledge and Use in Three Afro-Descendant Communities in the Colombian Caribbean Coast: Part I Generational Differences
Economic Botany
pp 1–17 | Cite as
Authors
Authors and affiliations
M. W. PasquiniEmail authorJ.-S. MendozaC. Sánchez-Ospina
M. W. Pasquini
12Email author
J.-S. Mendoza
3
C. Sánchez-Ospina
3
1.Centro Interdisciplinario de Estudios sobre Desarrollo – CIDERUniversidad de los AndesBogotáColombia
2.Corporación Colombiana de Investigación AgropecuariaBogotáColombia
3.Universidad de los AndesBogotáColombia
Article
First Online: 06 August 2018
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Abstract
Few studies in Colombia have focused on traditional ecological knowledge (TEK) changes and assessed whether they signified TEK erosion or explored what drives changes. In this study, we researched three Afro-descendant communities’ food plant TEK in the Colombian Caribbean coast. Methods used included a plant recognition exercise undertaken with three generations in families. Respondents were asked how they used a plant, the last time of use, and the reasons for non-consumption (NC) or consumption several years previously (CSYP). Different patterns of recognition and use emerged. Of the 98 species, 28 did not show evidence of intergenerational change. For certain cultivated species, there were marked differences between the percentage of grandparents and children reporting current consumption. Finally, 33 species had low recognition rates by the youngest generation and high levels of NC or CSYP. By analyzing the reasons given for NC or CSYP and the perceptions of participants in interviews and focus groups, we identified TEK erosion for various species (e.g., Anacardium excelsum, Elaeis oleifera, Solanum allophyllum, and Talinum triangulare). However, high NC levels did not always signify declining knowledge or use. Additionally, there appeared to be different dynamics of TEK change in the study sites.
En Colombia pocos estudios se han enfocado en los cambios en el conocimiento ecológico ancestral (CEA) para determinar si se evidenciaba erosión del CEA o han explorado cuáles factores impulsan los cambios. En este estudio, investigamos el CEA sobre plantas alimenticias de comunidades Afrodescendientes en tres localidades en la costa Caribe colombiana. Se utilizó un ejercicio de reconocimiento de plantas, desarrollado con tres generaciones en familias. Se preguntó a los entrevistados cómo utilizaban una planta, la última fecha de uso y las razones de no consumo (NC) o consumo hace varios años (CHVA). Desde los datos surgieron diversos patrones de reconocimiento y uso. De las 98 plantas, 28 no mostraron evidencia de cambios intergeneracionales. Para algunas especies cultivadas, había diferencias marcadas entre el porcentaje de abuelos y de niños que reportaban consumo actual. Finalmente, 33 especies obtuvieron niveles de reconocimiento muy bajos por la generación más joven y altos niveles de NC o CHVA. Analizando las razones por el NC o el CHVA y las percepciones de los participantes en entrevistas y en grupos focales, identificamos erosión del CEA en el caso de varias especies (p.ej. Anacardium excelsum, Elaeis oleifera, Solanum allophyllum y Talinum triangulare). Sin embargo, niveles altos de NC no siempre estaban indicando una reducción del conocimiento y del uso. Al parecer había diferentes dinámicas de cambio en el CEA en los sitios de la investigación.
Key Words
Afrocolombians edible plants traditional ecological knowledge erosion generational changes South America
Electronic supplementary material
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Palabras Clave
Afrocolombianos plantas comestibles erosión del conocimiento ecológico ancestral diferencias generacionales América del Sur
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Notes
Acknowledgements
We would like to warmly thank all the people in the three communities who participated in the research, generously sharing their time and knowledge. The logistical support of Víctor Fuentes, Estebana Vargas, Harlan Rodríguez, Manuel Pérez, Gavino Hernández, and Tayler Miranda was invaluable. Many thanks go to Santiago Madriñán Restrepo for his support and advice; Sognigbé N’Danikou for his participation in the second phase of the project; and the CIDER team for support in logistical and financial aspects. We also thank two anonymous reviewers whose comments and suggestions helped improve and clarify the manuscript.
Funding
This project was funded through the Fondo de Apoyo para Profesores Asistentes of the Universidad de los Andes, Bogotá, Colombia.
Compliance with Ethical Standards
Conflict of Interest
The authors declare that they have no conflict of interest.
Supplementary material
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ESM 1 (DOCX 47 kb)
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Pasquini, M.W., Mendoza, JS. & Sánchez-Ospina, C. Econ Bot (2018). https://doi.org/10.1007/s12231-018-9422-6