Volume 40, Issue 4, August 2016, Pages 304–310

Abstract

Background

Type 2 diabetes mellitus is a growing concern worldwide, particularly in Indigenous communities, which have undergone a marked nutrition transition characterized by reduced intakes of traditional foods and increased intakes of market foods. Few studies have assessed the relationships between differing dietary patterns and risk for type 2 diabetes in Indigenous communities in Canada. The objective of the study was to characterize dietary patterns using factor analysis (FA) and to relate these patterns to the incidence of type 2 diabetes after 10 years of follow up in a First Nations community in Ontario, Canada.

Methods

We conducted a prospective analysis of 492 participants in the SLHDP who did not have diabetes at baseline (1993 to 1995) and were followed for 10 years. A food-frequency questionnaire was administered, and FA was used to identify patterns of food consumption. Multivariate logistic regression analyses determined associations of food patterns with incident type 2 diabetes, adjusting for sociodemographic and lifestyle confounders.

Results

At follow up, 86 participants had developed incident type 2 diabetes. FA revealed 3 prominent dietary patterns: Balanced Market Foods, Beef and Processed Foods and Traditional Foods. After adjustment for age, sex, waist circumference, interleukin-6 and adiponectin, the Beef and Processed Foods pattern was associated with increased risk for incident type 2 diabetes (OR=1.38; 95% CI 1.02, 1.86). In contrast, the Balanced Market Foods and Traditional Foods Patterns were not significantly associated with type 2 diabetes.

Conclusions

Dietary interventions should encourage reduced consumption of unhealthful market foods, in combination with improvements in local food environments so as to increase access to healthful foods and reduce food insecurity in Indigenous communities.

Résumé

Introduction

Le diabète sucré de type 2 est une préoccupation croissante dans le monde entier, particulièrement dans les communautés autochtones, qui ont subi une transition alimentaire marquée caractérisée par la réduction de l'apport en aliments traditionnels et l'augmentation de l'apport en aliments du marché. Peu d'études ont évalué les associations entre les différents modèles de consommation alimentaire et le risque de diabète de type 2 chez les communautés autochtones du Canada. Définir les modèles de consommation alimentaire à l'aide de l'analyse factorielle (AF) et associer ces modèles à l'incidence du diabète de type 2 après 10 ans de suivi dans une communauté des Premières Nations de l'Ontario, au Canada.

Méthodes

Nous avons réalisé une analyse prospective de 492 participants au Sandy Lake Health and Diabetes Project (SLHDP) qui n'étaient pas diabétiques au début (1993 à 1995) et qui avaient été suivis durant 10 ans. Nous avions fait remplir un questionnaire de fréquence alimentaire et avions utilisé l'AF pour définir les modèles de consommation alimentaire. Les analyses multivariées de régression logistique ont déterminé les associations de modèles de consommation alimentaire à l'incidence du diabète de type 2, à l'ajustement des facteurs confusionnels sociodémographiques et de la qualité de vie.

Résultats

Lors du suivi, 86 participants avaient développé un diabète de type 2. L'AF a révélé 3 modèles de consommation alimentaire importants : les aliments équilibrés du marché, la viande de bœuf et les aliments transformés, et les aliments traditionnels. Après l'ajustement selon l'âge, le sexe, le tour de taille, l'interleukine 6 et l'adiponectine, le modèle « Viande de bœuf et aliments transformés » a été associé à l'augmentation du risque d'incidence du diabète de type 2 (RIA=1,38; IC à 95 % 1,02, 1,86). En revanche, les modèles « Aliments équilibrés du marché » et « Aliments traditionnels » n'ont pas été associés de manière significative au diabète de type 2.

Conclusions

Les interventions sur le régime alimentaire en association avec l'amélioration de l'environnement alimentaire local devraient favoriser la réduction de la consommation des aliments malsains du marché de façon à augmenter l'accès aux aliments sains et de réduire l'insécurité alimentaire des communautés autochtones.

Keywords

  • indigenous;
  • food patterns;
  • type 2 diabetes mellitus;
  • nutrition;
  • First Nations

Mots clés

  • autochtone;
  • modèles de consommation alimentaire;
  • diabète sucré de type 2;
  • alimentation;
  • Premières Nations
Address for correspondence: Anthony Hanley, Department of Nutritional Sciences, University of Toronto, FitzGerald Building, 150 College Street, Room 341, Toronto, Ontario M5S 3E2, Canada.