Journal of Ethnobiology 35(3):427-448. 2015
doi: http://dx.doi.org/10.2993/0278-0771-35.3.427
doi: http://dx.doi.org/10.2993/0278-0771-35.3.427
1Plant Biology Research Institute, Montreal Botanical Garden, University of Montreal, Montreal, QC H1X 2B2, Canada.
3Departamento de Ecologia e Zoologia, Universidade Federal de Santa Catarina, Florianópolis, SC, Brazil.
*Corresponding author (alain. cuerrier@umontreal. ca)
Abstract
“Sense
of place” as an anthropological, geographical, and philosophical
construct has been a focus of research in recent decades, particularly
following the publication of Keith Basso’s Wisdom Sits in Places.
Simultaneously, the emergence of the concept of social-ecological
systems and their value in the application of conservation and
restoration practices has highlighted the unique benefits of recognizing
the interconnectedness of social and ecological spheres. Real and
metaphorical parallels identified between social and ecological systems
in terms of “health,” “resilience,” and adaptive responses help to
promote understanding and to communicate corresponding processes and
traits across these systems. Extending from an earlier concept of
“Cultural Keystone Species,” and drawing on the recognition of “sense of
place” as an important construct, here we propose the recognition of
“Cultural Keystone Places” (CKPs): places of high cultural salience for a
particular group of people at a particular time and critical to their
identity and well-being. We define and characterize cultural keystone
places, provide three case examples, and discuss the significance and
potential applications of CKPs in biocultural conservation and renewal.
L’idée
de ‘place’ en tant qu’élément anthropologique, géographique et
philosophique a été la cible de recherche depuis plusieurs décennies,
surtout à la suite de la publication du livre de Keith Basso, Wisdom Sits in Places.
En marge, l’émergence du concept des systèmes socio-écologiques ainsi
que leur importance dans la mise en place de pratiques de conservation
et de restauration ont fait ressortir l’immense avantage de reconnaître
l’interconnexion des sphères sociale et écologique. Des parallèles réels
et métaphoriques entre les systèmes sociaux et écologiques en ce qui
concerne la ‘santé’, la ‘résilience’ et les réponses adaptatives ont
aidé à promouvoir la compréhension et à communiquer des processus et des
caractéristiques correspondants au sein de ces systèmes. Partant du
concept déjà existant ‘d’Espèces culturellement importantes’ (Cultural
Keystone Species) tout en s’appuyant sur l’idée de ‘place’ comme élément
important, nous proposons le concept de ‘Places culturellement
importantes’ (Cultural Keystone Places). Ce sont des sites de grande
importance culturelle, identitaire et de bien-être. Nous définissons et
caractérisons ce concept, puis discutons trois exemples en lien avec son
importance et son application potentielle dans la conservation
bioculturelle et la restauration.