Date:
10 Oct 2014
Polyphenolic Compounds and Antioxidant Activity in Berries of Four Russian Cultivars of Lonicera kamtschatica (Sevast.) Pojark
Abstract
Nowadays
increasing attention has been focused on polyphenolic compounds as the
main representants of antioxidants in horticultural crops including
fruits. The edible honeysuckle has an unique position among lesser known
fruits due to its high level of antioxidants. In the present study we
determined polyphenolic profile and antioxidant capacity of four Russian
cultivars of edible honeysuckle including ‘Gerda 25’, ‘Amfora’,
‘Morena’, ‘Lipnicka’, which found together in a single location in
Mendel University in Brno, The Czech Republic. Polyphenolic compounds
were detected by high performance liquid chromatography coupled with
electrochemical detector (HPLC-ED). The antioxidant capacity was
measured by DPPH test. According to the results there were differences
among cultivars in terms of polyphenolic content and antioxidant
activity and Lonicera kamtschatica
‘Gerda 25’ were found to be possessed the highest content of phenolic
compounds corresponding to the highest value of antioxidant activity.
Zusammenfassung
Derzeit
wird Polyphenolen als Hauptvertreter der Antioxidanzien in
Kulturpflanzen, inklusive Früchten, gesteigerte Aufmerksamkeit
geschenkt. Die essbare Heckenkirsche sticht unter den weniger bekannten
Früchten aufgrund ihres hohen Antioxidanziengehaltes besonders hervor.
In der vorliegenden Studie haben wir die Polyphenolprofile und
antioxidative Kapazität von vier Sorten der Kamtschatka-Heckenkirsche
untersucht – ‘Gerda 25’, ‘Amfora’, ‘Morena’, ‘Lipnicka’ – die alle an
einem Ort, der Mendel-Universität Brünn in der Tschechischen Republik,
zusammengetragen wurden. Polyphenole wurden durch eine
Hochleistungsflüssigkeitschromatographie mit elektrochemischem Detektor
(HPLC-ED) erfasst. Die antioxidative Kapazität wurde mittels eines
DPPH-Tests gemessen. Den Ergebnissen zufolge gibt es zwischen den vier
Sorten der Kamtschatka-Heckenkirsche Unterschiede im Polyphenolgehalt
und in der Antioxidanzien-Aktivität. In der Sorte Lonicera kamtschatica ‘Gerda 25’ wurde der höchste Polyphenol-Gehalt und dementsprechend die höchste Antioxidanzien-Aktivität gemessen.